Volg ons op:

Sportspreekuur

 

Met ingang van 14 januari 2014 zijn wij gestart met een wekelijks multidisciplinair sportspreekuur.
Iedere dinsdag van 16.30-17.30 zal op de praktijk van fysiotherapie Keyzer en van Roon een gecombineerd spreekuur plaatsvinden met fysiotherapeut J. Keyzer, podotherapeute M. Van der Kaa en huisarts E. Vingerhoets.

Het sportspreekuur is bedoeld voor mensen met sportblessures of voor (beginnende) sporters met vragen of problemen over sport en hun gezondheid.
Het sportspreekuur wordt gedeeltelijk vergoed uit de basisverzekering en de aanvullende verzekering.
U kunt zich aanmelden voor dit spreekuur bij de balie van de huisartsenpraktijk.

Kijk voor nadere info op de site van Huisartsenpraktijk Oranjeplein of download het intakeformulier sportspreekuur

Klik hier voor de flyer.

 

Meer informatie over ons sportspreekuur

Sport, muziek en dans bieden een welkome vorm van ontspanning in onze hectische samenleving. Zowel incidentele beoefenaars als fanatiekelingen kunnen echter tegen een blessure of een ander medisch probleem aan lopen die het uitoefenen van hun liefhebberij bemoeilijkt. Vaak spelen meerdere factoren hierbij een rol: acute of chronische overbelasting, stapeling van lichamelijke belasting bij een combinatie met zwaar lichamelijk werk, onvoldoende of verkeerd trainen, verkeerd schoeisel, verandering van de voetstand of andere medische problematiek. Voor een goede oplossing van de klacht is het van belang al deze zaken in overweging te nemen.

In het multidisciplinair sportspreekuur van het Gezondheidscentrum Oranjeplein kijken zowel een arts, een fysiotherapeut als een sportpodotherapeut ieder vanuit hun visie naar een probleem wat soms tot verassend eenvoudige oplossingen kan leiden.

Voetballer Jasper heeft klachten

Enige tijd geleden bezocht Jasper, een 13-jarige voetballer het spreekuur van de huisartsenpraktijk Oranjeplein in verband met een zogenaamde ‘hamstringblessure’ zoals zijn trainer het noemde. Hij had in het verleden wel eens vaker dit soort klachten gehad, maar nu Jasper vaker moet trainen omdat hij in het selectieteam zit, werden de klachten steeds hardnekkiger. Hij had wel eens gehoord dat dit soort blessures chronisch konden zijn en begon zich al een beetje zorgen te maken over zijn voetbalcarrière. Bij het lichamelijk onderzoek van Jasper vond de huisarts eigenlijk niet zoveel afwijkingen, behalve dat de bovenbeenspieren inderdaad wat gevoelig waren. Doorgaans zou een hij fysiotherapie voorschrijven, maar wellicht kon een rustperiode ook uitkomst brengen. De huisarts stelt Jasper voor naar het sportspreekuur van het gezondheidscentrum te komen. Daar kan zijn klacht samen met de sportpodotherapeut en fysiotherapeut onderzocht worden.

Voetproblemen en bewegingsbeperking

Tijdens dit gezamenlijk consult combineerden de drie disciplines elkaars bevindingen en kwamen tot de conclusie dat Jaspers knikvoeten en zijn geringe beenlengteverschil wel eens een deel van het probleem zouden kunnen zijn. Ook was er een bewegingsbeperking in zijn enkel. Jasper kreeg podotherapeutische sportzolen die hij dagelijks moest dragen. Zijn voeten werden gemobiliseerd door de fysiotherapeut. Na de analyse van het bewegingsprobleem van Jasper is een op maat gemaakt herstelprogramma met oefeningen en een aangepast trainingsadvies meegegeven. Na drie weken kon Jasper weer pijnvrij sporten!

1 klacht, meerdere oorzaken

Bij veel medische klachten en problemen spelen meerdere oorzaken een rol. Onze gezondheidszorg is echter gewend vanuit één standpunt of specialisme naar een probleem te kijken, terwijl een bredere kijk een betere beoordeling mogelijk maakt. Gezamenlijke consulten van verschillende zorgverleners kunnen bij dit soort problemen verhelderend werken. Bij sportblessures blijkt een dergelijk ‘multidisciplinair consult’ vaak efficiënt.