Volg ons op:

Griepprik

Griep is behoorlijk besmettelijk: 20% tot 50% van degenen die onbeschermd contact hebben met een grieplijder, krijgt ook griep. Besmetting gaat niet alleen door de lucht, maar ook via deurknoppen en dergelijke. Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden door de griep. Zij zitten in een risicogroep en ontvangen daarom een uitnodiging voor een vaccinatie van hun huisarts. Ontvangt u ook een uitnodiging of werkt u met mensen die een hoog risico lopen? Kom dan de griepprik halen.

 

10 foute redenen om geen griepprik te halen:

1) Ik krijg griep van het vaccin. Onjuist. Vaccins zijn geneesmiddelen voor gezonde personen, die om die reden nog strenger worden onderzocht dan geneesmiddelen voor zieken.


2) Ik krijg nooit griep, dus ik hoef geen griepvaccinatie. Dat is net zo slim als geen veiligheidsgordel in de auto dragen omdat u nog nooit een frontale botsing hebt gehad. Ongevaccineerd is de kans op griep ongeveer 1 op 10 per jaar, en mét vaccinatie daalt de kans tot circa 1 op 50.


3) Alleen oude mensen krijgen griep. Iedereen kan griep krijgen, maar sommige mensen zijn kwetsbaarder dan anderen: baby's, ouderen en mensen met bepaalde ziekten. Als diabetici, long- en hartpatiënten griep krijgen, hebben ze een veel hogere kans om dood te gaan dan gezonde personen.


4) Ik kan griep voorkomen door echinacea, vitamine C of oscillococcinum te gebruiken. Dergelijke middelen werken niet. Als u denkt dat u er het immuunsysteem mee kunt versterken, dan bent u het slachtoffer van reclame. In feite is griepvaccinatie de enige manier om uw immuunsysteem te helpen tegen griep.


5) Ik heb maar een kleine kans om griep te krijgen. Iedereen die ademt heeft kans om influenza te krijgen. De griepvirussen veranderen voortdurend, en als uw weerstand tegen griep toevallig berust op eerdere griepinfecties, dan kunt u bij weer een verandering weer gewoon vatbaar worden.


6) De griepvaccinatie is erger dan de ziekte. De ziekte waar het om gaat bestaat uit minstens een week hoge koorts, ernstige spierpijn en een aanhoudende hoest.


7) Ik ben vorig jaar al ingeënt. Ik hoef dit jaar niet. De griepprik biedt ongeveer een half jaar bescherming. Ook verandert het griepvirus regelmatig. Een nieuwe griepprik zorgt voor weer nieuwe afweerstoffen in uw lichaam.


8) Het griepvaccin is te duur. Als u in een risicogroep zit ontvangt een uitnodiging van uw huisarts. De griepprik is dan gratis. In andere gevallen betaalt u de kosten van het vaccin (16,50 euro) aan de apotheek en een consult bij de huisartsenpraktijk.


9) Ik heb een keer het griepvaccin gehad, en toen kreeg ik toch griep. Er zijn veel virussen die griepachtige verschijnselen ('verkoudheid' bijvoorbeeld) veroorzaken. Maar dat zijn geen influenzavirussen. De kans om in het komende jaar griep te krijgen daalt van 10% naar 2%, niet naar 0%.


10) Misschien ben ik wel allergisch ben voor de griepprik. Alleen mensen die allergisch zijn voor kippenei-eiwit moeten contact opnemen met hun (huis)arts. Kippenei-eiwit zit onder andere in beschuit, pannenkoek of cake.

Meestal wordt de griepprik op een beperkt aantal dagen gegeven aan diegenen die een uitnodiging hebben gekregen. Heeft u geen uitnodiging gekregen en meent u toch bij de risicogroep te behoren of wilt u een griepprik op eigen verzoek, neem dan contact op met uw huisarts. Om voldoende weerstand op te kunnen bouwen is het verstandig voor half december gevaccineerd te zijn.

Huisartsenpraktijk Oranjeplein