Volg ons op:

Afvallen, maar dan anders

Aan het woord ‘lijnen’ of ‘diëten’ hangt altijd iets negatiefs: je moet streng zijn, je mag van alles vooral níet eten, het is hongerlijden, afzien, bikkelen, etc..  En (daardoor?) is het iets wat je niet langdurig vol kunt houden, er komt dus een moment dat je ermee stopt.  Langzaam ga je alles weer doen wat je eerst ‘niet mocht’, je oude eetpatroon komt weer terug én je gewicht neemt weer toe. Uiteindelijk heeft het je niets opgeleverd … wat een frustratie! 

 

Het jojo-effect

Een half jaar geleden kwam Annemiek voor het eerst bij mij op het spreekuur.

Jaren en jaren was ze al bezig met lijnen. Werkelijk alles heeft ze al geprobeerd, shakes, pillen, strenge diëten, noem  maar op. Dat deed ze altijd met veel discipline en lukte het haar om af te vallen. Maar na enkele weken of soms maanden hield ze het niet meer vol. Dan kon ze haar hongergevoel niet meer de baas en gunde ze zichzelf weer allerlei lekkers. Ze had immers zo haar best gedaan..

Haar gewicht nam dan ook snel weer toe. Vaak eindigde ze zwaarder dan bij de start van een dieet!

Bij de huisarts bleek Annemiek een verhoogde bloeddruk en bloedsuikers te hebben, waarvan ze erg schrok. Na verwijzing zat ze bij mij aan tafel.

 

Andere aanpak

We zijn begonnen met het opmaken van de balans: wat heeft al dit lijnen haar uiteindelijk opgeleverd? En als ze op deze manier bezig blijft met lijnen en diëten, hoe ziet haar leven er dan uit over 5 jaar?  Welke emoties, gedachten en gevoelens zijn telkens weer aanleiding voor Annemiek om verkeerd te eten?

Tijdens ons gesprek werd het Annemiek duidelijk dat een andere aanpak nodig is. We zijn begonnen met het opbouwen van een gezond en regelmatig eetpatroon.

Eerste resultaat: geen hongergevoel. En dat is fijn, want zo kan Annemiek het beter volhouden en voelt het niet als een straf. Door het doen van verschillende oefeningen is Annemiek zich nu meer bewust van waarom ze eet, welke momenten verleidelijk zijn, wanneer ze echt honger heeft of  schijnhonger, en wanneer ze verzadigd is.  En bovenal weet Annemiek nu  hoe ze op een andere manier moet omgaan met eten. Ze heeft zelf weer de leiding over haar eetpatroon.

 

Inmiddels is Annemiek 6 maanden bezig, ze voelt zich fit, heeft meer energie, geniet meer van eten en haar gewicht daalt. Niet zo snel als tijdens haar andere dieetperiodes, maar wel op een wijze die ze zeker vol gaat houden. Natuurlijk zijn er nog wel eens moeilijke momenten en is de bloeddruk  nog niet voldoende gezakt; maar ze is op de goede weg!

 

Naomi van de Staak,

diëtist en coach ‘Uit de ban van emotie-eten’