Volg ons op:

Cursus Voorkom vallen

Die vervelende scheve stoeptegels, natte bladeren in het bos, net iets te gehaast de trap af. Zowel binnens- als buitenshuis zijn er veel situaties waarbij u lelijk kunt vallen en verwondingen kunt oplopen. Blijf bewegen en voorkom vallen!

Uit onderzoek blijkt dat senioren meer risico lopen om te vallen dan jongeren. Zo'n val heeft nogal eens vervelende gevolgen. Per jaar belanden 50.000 mensen met een botbreuk op een spoedeisende hulp omdat ze gevallen zijn. Daarnaast worden veel mensen na een val banger om te bewegen. Ze gaan activiteiten vermijden waardoor hun conditie verslechtert.

Klik hier voor een leuk introductiefilmpje over valpreventie.

Effectieve cursus voor gezonde ouderen
De cursus Vallen Verleden Tijd is voor gezonde ouderen van 55 jaar en ouder het enige valpreventieprogramma in Nederland waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het ook echt goed werkt.
Topfysiotherapie Keyzer en Van Roon is gecertificeerd deze cursus te geven en heeft deze verder uitgewerkt in samenwerking met de praktijken Ergotherapiepraktijk Goirle, diëtist Naomi v.d. Staak en Podotherapie Van der Kaa. Deze praktijken zijn ook in het gezondheidscentrum gevestigd.

Is deze cursus iets voor mij?
Bent u bang om te vallen, onvast ter been of in het verleden al eens gevallen, dan komt u in aanmerking voor deelname, mits
• u ouder bent dan 55 jaar;
• u 15 minuten kunt lopen zonder hulpmiddel;
• u geen aandoening heeft waardoor u zich niet in mag spannen.
Naast deze cursus biedt Topfysiotherapie Keyzer en Van Roon beweegroepen voor ouderen en behandelingen aan huis. Vraag naar de mogelijkheden. 

Wat houdt de cursus in?
De cursus vindt plaats binnen 5 aaneengesloten weken en bestaat uit 11 bijeenkomsten:
10 bijeenkomsten van 1,5 uur (2x per week) en een extra voorlichtingsavond halverwege het
programma. We werken met een groep van maximaal acht deelnemers.
Vragenlijst: Na aanmelding ontvangt u van ons een vragenlijst en een uitnodiging voor een persoonlijke intake bij Topfysiotherapie Keyzer en Van Roon.
Intake: In de intake worden u ook vragen gesteld op het terrein van podotherapie, ergotherapie en diëtetiek. Tijdens een extra cursusavond zullen de betreffende praktijken u voorlichting geven over uw belastbaarheid, uw situatie thuis, voeding, voeten en schoeisel; zaken die tevens van belang zijn voor stabiliteit en balans.
Lessen: In de 10 groepslessen komen drie onderdelen aan de orde:
- In een hindernisbaan wordt het omgaan met obstakels uit het dagelijks leven geoefend.
- Tijdens een sport- en spelgedeelte leert u om veilig te bewegen in een drukke omgeving.
- Tenslotte leert u tijdens de cursus om veilig te vallen, voor het geval u toch nog uit balans mocht raken.
Voorlichting: Behalve aan training zijn er ook nog andere zaken waar u aandacht aan kunt besteden zodat u vallen voorkomt. Tijdens de voorlichtingsavond zullen de overige praktijken u informeren en screenen.
Evaluatie: Na de 11 cursusonderdelen wordt tijdens een persoonlijke afspraak het effect van de training met u besproken en geëvalueerd.

Waar en wanneer?
De intake en de evaluatie vinden op afspraak plaats in het Gezondheidscentrum Oranjeplein.
De 10 groepsbijeenkomsten zijn geconcentreerd in 5 weken. U traint dus tweemaal per week.
Daarnaast wordt er nog een voorlichtingsavond georganiseerd. Wilt u weten wanneer een cursus start en op welke dagen en tijden? Neem dan contact met ons op.

Data cursusdagen
De nieuwe cursus start maandag 17 oktober 2016.
De cursusdagen zijn op maandag en donderdag van 14.00 uur tot 15.30 uur. 

Wat kost het?
De kosten voor deze cursus zijn afhankelijk van uw zorgverzekering. De kans is groot dat deze cursus door uw verzekeraar wordt vergoed. U heeft dan wel een verwijzing van uw huisarts nodig. Bel met uw zorgverzekeraar of vraag de oefentherapeut van Topfysiotherapie om meer informatie.
Als u niet in aanmerking komt voor een vergoeding betaalt u € 140,00.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden via valpreventie@gezondheidscentrumoranjeplein.nl.
Bellen naar of een afspraak maken aan de balie van Topfysiotherapie Keyzer en Van Roon kan ook: telefoon 013 - 534 73 10.

Download hier onze folder.

Klik hier voor een filmpje waarin de circuitles wordt getoond.