Volg ons op:

Nieuws


04-12-2014

Zorg voor gebit en kaak

Zorg voor gebit en kaak: logopedie en tandheelkunde


Wat heeft logopedie met tandheelkunde te maken vraagt u zich misschien af? De logopedist die opgeleid is tot Oro-myofunctioneel therapeut, speelt een belangrijke rol in de groei en ontwikkeling van het gebit en de kaakstand. Dunya Taki, logopediste op het Gezondheidscentrum Oranjeplein vertelt:


In juni ontving ik Kayra van 23 jaar in mijn praktijk. Ze is door haar nieuwe orthodontist doorverwezen voor Oro-myofunctionele therapie (OMFT). Ook zij vraagt zich af wat ik voor haar kan betekenen. Haar hulpvraag is: "Ik doe iets verkeerd met mijn tong en daarom staan mijn tanden scheef, ondanks dat ik al gebeugeld heb. Kan logopedie daar iets aan doen?"
Ik leg haar uit dat de functie en de vorm van de spieren in en rond de mond de stand van de tanden en de kiezen inderdaad beïnvloeden. En dat de OMFT een oefentherapie is die er op gericht is om het verstoorde evenwicht van de spieren in het mondgebied te herstellen. Oro staat voor mond, myo voor spieren en functioneel betekent dat de therapie zich richt op het aanpassen van de functie van de spieren.

Nadat ik uitgelegd heb dat afwijkende mondgewoontes zoals een mondademhaling, lage tongligging in rust, duimen en op voorwerpen kauwen zoals pennen e.d., een schadelijk effect kunnen hebben op het evenwicht van de spieren in en rondom de mond, blijkt dat Kayra haar tong altijd laag en tegen de tanden aan heeft liggen. Daarnaast heeft zij open mondgedrag en ademt zij door haar mond. De tandarts en de orthodontist hadden al aangegeven dat haar problemen met haar tandvlees en haar ontstoken tandvlees door de mondademhaling komen.

Kayra had een rechte rij tanden na het beugelen op haar 18e. Ze vindt het vervelend dat er een terugval heeft plaatsgevonden en dat ze nu weer een open beet heeft. Ze wil graag opnieuw een beugel, maar haar orthodontist heeft haar geadviseerd om eerst de juiste mondgewoontes aan te leren. Hij heeft ook aangegeven dat daarna orthodontisch ingrijpen misschien niet meer nodig is. De orthodontist heeft een periode van drie maanden afgesproken met haar en dan zal er worden gekeken of ze met een orthodontische behandeling zal starten.

Na 6 logopediesessies verspreid over drie maanden komt Kayra terug bij haar orthodontist. Haar open beet blijkt 3 mm kleiner te zijn geworden en haar tongligging is verbeterd. De orthodontische behandeling wordt gestart en Kayra blijft ter controle terugkomen bij mij. Inmiddels zijn we 5 maanden verder en Kayra past nog steeds een goede tongplaatsing toe in rust, spreken en slikken. Ik zal haar in samenwerking met haar orthodontist nog zeker een jaar blijven volgen.

Dit is een voorbeeld van hoe logopedisten samenwerken met tandartsen en orthodontisten. Er wordt ook samengewerkt om patiënten met kaakklachten of andere afwijkende mondgewoonten dan hierboven beschreven te helpen. Vragen? Stel ze aan uw tandarts of logopedist.

Dunya Taki, logopedist Logopediepraktijk Tilburg