Volg ons op:

Nieuws


21-08-2014

Duizeligheid

 

Duizeligheid heeft vele oorzaken. Een aanval van duizeligheid roept vaak angstgevoelens op, maar gelukkig is er vaak niets ernstigs aan de hand. De oorzaak van duizeligheid kan variëren van stress tot een aandoening aan het binnenoor.

Ongeveer 1 op de 30 huisartsbezoeken heeft te maken met duizeligheid. Vrouwen gaan er 2 keer zo vaak mee naar de dokter als mannen. Bij het ouder worden komt duizeligheid vaker voor. Bij 1 op de 3 patiënten blijft een bevredigende diagnose trouwens uit: er wordt nooit een duidelijke oorzaak gevonden.

Duizeligheid is moeilijk te benoemen, iedereen ervaart weer andere klachten. Hieronder  beschrijven we enkele veel voorkomende soorten van duizeligheid.

 

Draaiduizeligheid

Bij draaiduizeligheid is de boosdoener vaak een stoornis in het evenwichtsorgaan. Dit is een klein, kwetsbaar orgaan dat in het binnenoor verscholen ligt. Een gangbaar ziektebeeld dat hierbij hoort is de benigne paroxismale positieduizeligheid (BPPD). Bij BPPD is duizeligheid een uiting van niet goed functioneren van het evenwichtsorgaan. Duizeligheid treedt dan op bij draaien in bed, voorover bukken of omhoog kijken. De duizeligheid duurt niet langer dan een paar minuten. De klachten gaan bij de meeste mensen vanzelf over na enkele dagen tot weken. Een fysiotherapeut kan bij blijvende klachten oefeningen geven om de duizeligheid te verminderen

 

Licht in je hoofd

Heb je een licht gevoel in je hoofd, alsof je flauwvalt, dan kan een angststoornis in het spel zijn. Hyperventilatie - bijvoorbeeld als gevolg van een paniekaanval - kan duizeligheid in de hand werken. Ademhalingsoefeningen kunnen hierbij goed van nut zijn.

Angst kan duizelig maken, maar omgekeerd werkt het ook: omdat je duizelig bent, kun je bang worden of in paniek raken. Ook een depressie kan gepaard gaan met duizeligheid. Ouderen kunnen last hebben van een verlaagde bloeddruk: te herkennen aan een licht gevoel in je hoofd nadat je opstaat uit een zittende of liggende houding.

 

Lastige diagnose

Het is voor een huisarts vaak lastig om snel een goede diagnose te stellen. De oorzaken zijn namelijk legio en lopen erg ver uiteen. Behalve de bovenstaande oorzaken kan duizeligheid onder andere ook te maken hebben met hoge koorts, migraine, een hartstoornis, dementie, slecht zien, diabetes, alcohol- en drugsgebruik of met medicijngebruik (antibiotica, pijnstillers, slaappillen en plaspillen bijvoorbeeld).

 

Naar de huisarts

Als je met duizeligheidsklachten naar de dokter gaat, bereid het bezoek dan goed voor en probeer voor jezelf de volgende vragen alvast te beantwoorden. Dat maakt het vinden van een oorzaak wellicht iets eenvoudiger:

 

   Hoe zou je de duizeligheid omschrijven?

   In welke situaties heb je er last van?

   Hoe lang heb je er al last van?

   Moet je op bed blijven liggen of kun je gewoon functioneren?

   Heb je ook andere klachten tijdens een aanval van duizeligheid?

   Gebruik je medicijnen en zo ja, welke?

 

Meer informatie over duizeligheid is ook te vinden op www.thuisarts.nl

 

Topfysiotherapie Keyzer en Van Roon en Huisartsenpraktijk Oranjeplein

Gezondheidscentrum Oranjeplein