Volg ons op:

Nieuws


21-08-2014

Voetproblemen

De glimlach komt van de voeten!

Het is zomer, de tijd om lekker te wandelen en erop uit te trekken. Belemmeringen door voetproblemen zijn nu zeker niet welkom. 57% van de Nederlanders krijgt een of meerder malen in zijn leven last van voetproblemen. Dit is niet vreemd als bekend is dat we in ons leven gemiddeld viermaal de wereld rond lopen! Dat is 185.000 km. Goed schoeisel en aandacht voor de verzorging van onze voeten is daarom geen overbodige luxe.

Wat kunt u zelf doen tegen:

Ingegroeide nagels: Knip uw teennagels recht en niet te kort af (geen hoekjes wegknippen) bezoek bij dreigende ingegroeide nagels tijdig een pedicure.
Transpirerende voeten: Gebruik overdag een voetpoeder en s’ avonds een goede voetcrème die de zuurtegraad hersteld.
Schimmel Was uw voeten met lauw warm water en droog de voeten goed af, vooral tussen de tenen. Gebruik indien nodig een anti mycose zalf.
Kloven: Smeer uw voeten regelmatig in met een vette voetencrème, ter voorkoming van een droge huid, kloven en eelt. Behandel de eeltplekken met een voetenpeeling en groen schuursponsje. Bezoek tijdig een pedicure.

Wist u dat:
Op blote voeten lopen helemaal geen probleem is zolang u geen klachten heeft. Het geeft een versteviging van de spieren.. Maar bij een verkeerde voetstand die leidt tot voetproblemen is het beter om een stevige schoen te dragen evt. met een corrigerende, ondersteunende of druk ontlastende podotherapeutische zool erin.

Een beperking van de bewegingen in de voetgewrichten kan leiden tot pijnklachten in de voeten en/of benen/rug. De manueel therapeut kan de voeten mobiliseren.

Een klein hakje tot 3 cm soms verlichting kan geven aan rug- of knieklachten.

Een schoen met een goede wreefsluiting veel voetklachten kan voorkomen..

Een slipper sneller eeltranden geeft aan de hielen.

Het is bij pijnlijke of moeilijke voeten toch mogelijk om op slippers, sloffen of sandalen te lopen. De podotherapeut maakt een voetbed van een dempend materiaal met correcties erin van de podozolen.  Met een keuze uit 18 modellen van Zlippo en 30 kleuren is er voor elke type voet een oplossing, het is ook mogelijk om de schacht van het podoschoeisel op maat te maken bij afwijkende voetmaten en voetvormen (zelfs bij amputaties)

 

Mocht u ondanks deze tips nog pijn aan uw voeten of benen krijgen, dan kunt u uw podotherapeut in Goirle raadplegen. Meer info vindt u op www.allesovervoeten.nl of u kunt bellen met 013-4633986.

 

Monique van der Kaa, sportpodotherapeut

Gezondheidscentrum Oranjeplein