Nieuws
26-06-2014
Gezond eten
Langer thuis wonen én thuis eten
Een kwetsbare groep in Goirle waar we met meerdere disciplines van Gezondheidscentrum Oranjeplein extra aandacht aan besteden op dit moment is de thuiswonende oudere. We hopen samen gezondheidsproblemen zo vroeg mogelijk op te sporen en te behandelen. Zo ondersteunen we zo lang mogelijk onbezorgd thuis wonen én gezond eten.
Grotere kans op ondervoeding
Er zijn verschillende situaties waarbij een diëtist kan helpen om gezond en in een goede conditie te blijven, zoals bij ondervoeding of een te laag gewicht. Bij de griepprik in oktober 2013 heeft een screening op ondervoeding plaatsgevonden binnen Gezondheidscentrum Oranjeplein. Daaruit bleek dat vooral bij de patiënten ouder dan 65 jaar een risico op ondervoeding aanwezig is.
Door klachten zoals verminderde eetlust, slikproblemen en vergeetachtigheid, neemt de hoeveelheid voeding per dag af en dus ook het gewicht. Bij snel gewichtsverlies (bij ziekte bijvoorbeeld) is er een grote kans dat er spiermassa verloren gaat. Het is in zo’n situatie belangrijk om te zorgen voor voeding rijk aan extra energie en eiwitten. Bijvoeding wordt soms geadviseerd als extra ondersteuning.
Botontkalking en overgewicht
Het risico op osteoporose, ook wel botontkalking genoemd, neemt toe met de leeftijd. Iedere zes minuten breekt er in Nederland wel iemand een skeletdeel als gevolg van osteoporose. Dat zijn meestal ouderen. Voldoende Calcium en Vitamine D in de voeding zijn belangrijk om het risico hier op te verlagen. Een diëtist kan hierin adviseren.
Ouder worden komt met gebreken waardoor een oudere helaas minder beweegt. Dat kan leiden tot overgewicht waardoor lopen en fietsen steeds moeilijker gaat. Zo wordt een neerwaartse spiraal ingezet waaruit ook weer andere klachten kunnen ontstaan. 5 kilo gewichtsverlies kan al een hogere kwaliteit van leven opleveren en bijvoorbeeld het risico op vallen verlagen. Aanpassing van het voedingspatroon in overleg met de diëtiste kan dit doorbreken. Meer bewegen ook, de fysiotherapeut biedt hiervoor beweegprogramma’s en maatwerk.
Waarvoor kunt u de diëtist raadplegen?
De diëtist ziet ook regelmatig cliënten met Diabetes mellitus, een verhoogd cholesterolgehalte, ongewenst gewichtsverlies, darmklachten, een verhoogde bloeddruk, COPD, lactose-intolerantie, etc. Specialisatie in behandeling bij eetstoornissen, emotie-eten, eetbuien en andere eetproblemen is aanwezig. En is tijdelijk de balans in uw voedingspatroon zoekgeraakt? Dan ondersteunt de diëtist u met het terugvinden daarvan door een bijzondere aanpak. Denk daarbij aan behandelingen waarbij gebruik gemaakt wordt van oefeningen die geïnspireerd zijn op Mindfulness en haptonomie.
Goede samenwerking met de uw huisarts, de psychologenpraktijk, de fysiotherapeut en andere disciplines zorgt voor een deskundig en passend advies dat u snel weer gezond in balans brengt. Samen beter!
Naomi van de Staak, diëtist