Volg ons op:

Hyperventilatie

Hyperventilatie is geen ziekte op zich, maar het is een symptoom. Het is niet gevaarlijk, maar vaak wel angstig om mee te maken. Hyperventileren betekent eigenlijk veel (hyper) ademen (ventileren). Vaak heb je niet eens door dat de ademhaling niet lekker loopt, maar voel je alleen de symptomen die passen bij hyperventilatie: tintelingen in handen en voeten, koude en klamme handen en voeten, tintelingen of stijfheid rond de mond, bonzen van het hart, licht gevoel in het hoofd of duizelig worden, het gevoel dat je gaat flauwvallen, het gevoel van in de war zijn, angst, buikpijn of hoofdpijn. Hyperventilatie kan uitgelokt worden door stress en spanning. Wanneer je hyperventileert, daalt de hoeveelheid koolstofdioxide in je bloed. Dit proces wordt ook wel hypocapnie genoemd. Er kan een vol gevoel in de longen ontstaan, wat weer een benauwd en angstig gevoel geeft. Deze symptomen zorgen vervolgens voor nog meer stress en spanning waardoor de koolstofdioxide in het bloed niet op peil gebracht kan worden.

Logopedie helpt

Als logopedist heb ik mij verdiept in ademhalingsklachten en hyperventilatie. Samen met de patiënt kijk ik naar wat invloed heeft op de ademhaling. Er wordt gekeken naar de houding,  de ademhaling in rust en tijdens het spreken. Logopedie geeft inzicht in wat er aan de hand is. Is de ademhaling tijdens het spreken niet goed en is er bijvoorbeeld ademtekort? Dan wordt er geoefend met het spreken op de ademhaling.
Mijn ervaring is dat de meeste van mijn patiënten naast ademhalingsklachten, ook andere klachten ervaren.  Als spanning of stress een rol speelt, dan kunnen er ontspanningstechnieken aangeleerd worden. Soms is het nodig om de hulp van de psycholoog in te schakelen.  Wanneer de patiënt het moeilijk vindt om te voelen wat er in zijn of haar lichaam gebeurt, dan bied ik oefeningen aan om het lichaamsbewustzijn te vergroten. Waar nodig in samenwerking met bijvoorbeeld de Cesartherapeut, Nienke Schoenmakers, of fysiotherapeut in ons centrum.


Wat te doen bij hyperventilatie

Om de koolstofdioxide in je bloed op peil te krijgen, is het van belang om jezelf te kalmeren.  Er moet vervolgens zuurstof verbruikt worden. Dit kun je doen door kalm en rustig te gaan wandelen. Probeer de buik mee te laten bewegen met de ademhaling. Adem in naar de buik waardoor de buik uitzet en adem uit terwijl de buik naar binnen gaat. Een lage ‘buikademhaling’  voelt meer ontspannen aan.

Twijfel je of je last hebt van hyperventilatie of over wat de juiste therapie voor je is? Neem dan contact op met je huisarts om dit te bespreken.

Iris van den Bongaard, logopedist