Volg ons op:

COPD

Benauwd en kortademig?
Heeft u vaak adem tekort, bijvoorbeeld bij het traplopen, werken of aankleden? Bent u regelmatig benauwd, vaak moe, moet u hoesten of merkt u dat uw spierkracht achteruit gaat? Of merkt u dat u afvalt of aankomt?
Er bestaat dan een  kans dat u COPD heeft. COPD is een verzamelnaam voor onder meer de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem en komt vooral voor bij mensen van 55 jaar en ouder. COPD wordt voornamelijk veroorzaakt door roken. Uw longen zijn niet in staat tot goede zuurstofuitwisseling. 


In ons land hebben ruim 320.000 mensen de diagnose COPD. Daarnaast zijn er nog eens 300.000 mensen met een zeer hoog risico op COPD, zonder dat zij dit zelf weten. Bij elkaar is dat meer dan alle inwoners van Den Haag! COPD is de vierde doodsoorzaak ter wereld en zal in de toekomst nog verder klimmen op de lijst van doodsoorzaken. De meeste mensen krijgen pas op latere leeftijd COPD. Bij 8 op de 10 is de oorzaak van COPD het roken van tabak. Roken beschadigt de longen ernstig, waardoor longziekten zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen.
 
Voorkomen is beter dan…
Wilt u weten of u COPD heeft? Doe dan de online test op www.longenleven.nl. De resultaten en uw vermoedens kunt u bespreken met uw huisarts. Deze zal de juiste diagnose stellen met een eenvoudige blaastest.
Heeft u (nog) geen COPD maar wilt u uw leefstijl veranderen, zoals stoppen met roken, het verbeteren van uw conditie en voeding? Dan adviseert uw huisarts graag hoe u hiermee kunt starten. Als u veel klachten heeft, kan de huisarts u inhalatiemedicijnen voorschrijven. En het is aan te bevelen om de jaarlijkse griepprik te halen. 


Wat kan ik eraan doen?
Genezen van COPD is helaas nog niet mogelijk. Met de juiste behandeling en aanpassingen van de levensstijl is het verloop van de ziekte wél te beïnvloeden.
Als u rookt dan moet u hier onmiddellijk mee stoppen. Vermijd bijvoorbeeld stof en rook. Probeer ook  in een zo goed mogelijke conditie te blijven. Voldoende bewegen is voor iedereen belangrijk, maar voor mensen met COPD is een goede conditie onmisbaar. Dit zorgt ervoor dat u minder benauwd wordt. Bovendien is beweging goed tegen de bijwerkingen van bepaalde medicijnen.
Een fysiotherapeut kan u eventueel deskundig begeleiden bij het verbeteren of op peil houden van uw conditie en kracht. Ook bij eventueel slijm dat moeilijk op te hoesten is kan de fysiotherapeut u helpen om technieken aan te leren die hierbij kunnen helpen.
Als u te zwaar of juist te licht bent of ongezond eet, gaat uw conditie achteruit. De diëtist kan U  begeleiden bij ondergewicht met gerichte voedingsadviezen.  Eet gezond en houd uw gewicht in de gaten.
Voor meer informatie over COPD zie ook: www.thuisarts.nl