Volg ons op:

Nieuws


26-06-2014

Snurken en apneu

Een op de drie Nederlanders snurkt. Voor 700.000 mensen vormt het snurkprobleem zelfs een grote bedreiging voor de gezondheid!

Geluidsoverlast

Snurken zorgt voor geluidsoverlast voor uw partner of familie. Ook uw sociale leven kan er onder leiden, u vermijdt bijvoorbeeld de camping of een weekendje weg met vrienden. Een por van uw partner en een andere houding wil misschien ook nog wel eens helpen maar permanent opgelost is het daarmee niet.

 

Slaapapneu

Snurken kan echter ook schade opleveren aan uw gezondheid wanneer de ademhaling tijdens de slaap vijf of meer keer per uur, langer dan 10 seconde, wordt ingehouden (slaapapneu).

Mensen die zwaar snurken, of overgewicht, suikerziekte of hart- en vaatziekten hebben, hebben een sterk verhoogde kans op het hebben van slaapapneu.

Bij slaapapneu (OSAS),  wordt de luchtweg helemaal afgesloten waardoor er in de tussentijd geen zuurstoftoevoer meer is naar de longen, het hart en de hersenen. Dit kan leiden tot een toenemende vermoeidheid overdag en problemen met de bloedcirculatie, wat een verhoogd risico geeft op een verhoogde bloeddruk en/of beroertes. 

Misschien hebt u ook wel eens het idee dat u niet uitgerust wakker wordt en overdag moeite heeft wakker te blijven? Of u zit te knikkebollen voor de televisie of zelfs achter het stuur van de auto? Daarnaast zijn mensen met slaapapneu vaak prikkelbaar en vermoeid, waardoor er ook een overlap kan zijn met een depressieve stoornis. Ook een verkeerde leefstijl zoals overgewicht en overmatig alcoholgebruik heeft invloed op de ademhaling.

 

Snurkbeugel

Er zijn talloze vormen en gradaties van snurken en slaapapneu, met uiteenlopende behandeltrajecten. Vaak biedt een snurkbeugel uitkomst bij snurken of een milde en matige vorm van slaapapneu. Dit apparaat lijkt op een uitneembare beugel en zorgt ervoor dat de onderkaak in een iets voorwaartse stand blijft en de ademweg dus vrij. Het snurkgeluid verdwijnt. Als u last had van slaperigheid overdag, kunt al zich al fitter voelen na een nacht gebruik. Een snurkbeugel is eenvoudig in gebruik en op maat gemaakt en in 96% van de gevallen bewezen succesvol. Hebt u geen last van slaapapneu en wilt u snurkvrij slapen? Dan kunt u terecht bij de tandarts. Deze kan voor u een snurkbeugel vervaardigen.

 

Behandeling

Mocht u het vermoeden hebben dat u slaapapneu heeft, dan dient u contact op te nemen met uw huisarts. Die kan u dan doorverwijzen naar de specialist (KNO-, longarts of neuroloog). Hij/zij kan bepalen of een snurkbeugel een geschikte oplossing voor u is. De diëtist en/of eventueel een psycholoog kunnen een belangrijke rol spelen in het veranderen van uw leefstijl.

Op www.nederlandsslaapinstituut.nl kunt u via een eenvoudige test het risico meten op het hebben van slaapapneu. Als de uitkomst een verhoogde kans aangeeft is het verstandig dit te bespreken met uw huisarts.

 

Eric Jans, tandarts

Tandheelkundig Centrum Goirle